Lasersnijden is de makkelijkste manier om allerlei sterke metalen te kunnen bewerken en snijden. Het is een zogeheten thermische bewerking en het werkt als volgt: het materiaal dat bewerkt wordt komt in aanraking met een laser. Deze wordt opgewekt in een resonator. Door middel van spiegels of optische kabels wordt de straal naar het materiaal geleid. Door de extreem hoge energiedichtheid van de laser komt er veel hitte vrij, die dwars door het materiaal heen smelt. Met behulp van een gas wordt een snijvoeg geblazen, waardoor een vlakke en schone schede overblijft. Dit gebeurt doorgaans met 2 verschillende gassen: stikstof en zuurstof. Welke gas geschikt is is afhankelijk van het materiaal dat gesneden wordt.
Lasersnijden met zuurstof
Lasersnijden met zuurstof, ook wel brandsnijden genoemd wordt gebruikt voor het snijden van staal. De zuurstof wordt toegevoegd tijdens het smelten, waarbij er een verbranding optreed met het gesmolten materiaal. Het resultaat hiervan is een minder schone snede dan dat je zou krijgen bij het snijden met stikstof. Het voordeel van het lasersnijden met zuurstof is echter dat het een hogere snijsnelheid heeft en dat het eenvoudig door grotere plaatdiktes snijdt. Ook is het gasverbruik lager, omdat er uitsluitend zuurstof wordt gebruikt bij het snijden van het materiaal.
Lasersnijden met stikstof
Een andere manier om te lasersnijden is lasersnijden met stikstof, ook wel smeltsnijden genoemd. De toegevoegde stikstof maakt geen deel uit van de verbranding van het materiaal, maar wordt gebruikt om de snede die ontstaat door de laser netter te maken. Stikstof reageert niet met het materiaal dat gesneden wordt. Lasersnijden met stikstof wordt doorgaans gebruikt voor het snijden van aluminium, RVS maar ook dunne staalplaten. Lasersnijden met stikstof gaat langzamer dan lasersnijden met zuurstof en heeft een hoger gasverbruik, maar heeft als voordeel dat ook kleinere plaatdiktes te bewerken zijn en een nettere afwerking heeft.