Elke 10 minuten vindt er in Nederland een inbraak in een woning plaats. De beveiliging van je huis zou daarom één van je topprioriteiten moeten zijn. Lees 10 acties die je moet uitvoeren om een huis te beveiligen.
1. Beveilig de deuren
Ongeveer 33 procent van de inbrekers komt binnen via de voordeur. Voer niet alleen een inspectie uit van je voordeur, maar van alle deuren in het huis. Zorg ervoor dat de frames sterk zijn, de scharnieren beschermd zijn, het hout niet hol is en, als je deur een mailsleuf heeft, dat iemand er niet doorheen kan om de deur te ontgrendelen. De voordeur is misschien een mooi visueel onderdeel van je huis, maar offer de veiligheid niet op voor een mooi uitzicht. Als je deur geen kijkgat of veiligheidsslot heeft, moet je deze onmiddellijk installeren om de deur nog veiliger te maken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij Slotenmaker Den Haag.
2. Vergrendel de ramen
De hendels die fabrikanten op ramen plaatsen zijn niet altijd effectief en soms nogal zwak. Vervang ze door sloten of sleutelbedieningshendels om je veiligheid te waarborgen. Je kunt ook overwegen om gelaagd of getemperd glas in te brengen voor een betere houvast. Maar liefst 23 procent van de woninginbraken vindt plaats via een raam op de eerste verdieping, maar vergeet ook niet de kelder en de ramen op de tweede verdieping te beveiligen.
3. Koop een beveiligingssysteem
Alle woningen moeten een beveiligingssysteem hebben, of het nu gaat om een eenvoudige doe-het-zelf installatie of een volledig gecontroleerd en intelligent systeem. Enkele factoren die meegenomen kunnen worden in een overweging zijn een alarm, bewegingssensors voor de deuren en de vensters en koolmonoxide en rookdetectors.
4. Ontmoet de buren
Je buren kunnen een behulpzame eerste lijn van verdediging zijn tegen een woninginbraak. Ze kennen de omgeving en kunnen je helpen je huis in de gaten te houden als je weg bent. Probeer daarom een goede relatie met de buren op te bouwen. Als er iets verdachts gebeurt in je omgeving zul je hier veel profijt van hebben.
5. Voer een oefeninbraak uit
Nu je vrienden hebt gemaakt met de buren, laat je een van hen rondlopen en door je huis op zoek gaan naar dingen die niet veilig zijn. Zijn kostbaarheden in het zicht? Kun je door de gordijnen heen het huis in kijken? Een schijninbraak kan je een goed inzicht geven in de onderdelen van uw veiligheidsplan die mogelijk aangescherpt moeten worden.
6. Controleer je bronnen
Onderzoek of er een buurtapp of andere middelen in je gebied beschikbaar zijn die de veiligheid verhogen. Sommige lokale politiediensten kunnen tips geven over het beveiligen van je huis voor je gezin.
7. Verlichting
De Rijksoverheid geeft aan dat de meeste inbraken overdag, tijdens werktijd, plaatsvinden. Maar dat betekent niet dat jij jouw huis s’ nachts niet hoeft te beveiligen. Plaats verlichting rond je voor- en achtertuin. Gebruik voor extra veiligheid verlichting die is uitgerust met bewegingssensoren. Een inbreker zou minder geneigd kunnen zijn in te breken als er schijnwerpers op hem staan gericht.
8. Grote struiken verwijderen
Struiken kunnen je huis een sierlijke uitstraling geven, maar ze bieden inbrekers ook een handige schuilplaats. Verwijder bomen en planten dicht bij je huis die gebruikt kunnen worden als schuilplek en verwissel deze voor kleinere begroeiing.
9. Waarschuwing toevoegen
Veel beveiligingsbedrijven hebben werfborden en raamstickers met veiligheidspakketten om potentiële inbrekers af te schrikken. Als je geen beveiligingssysteem hebt, weeg dan de voor- en nadelen af van een nepwaarschuwing. Soms kan het doen alsof je een beveiligingssysteem hebt net zo effectief zijn als het daadwerkelijk hebben van een beveiligingssysteem.
10. Kom met een plan
Het is niet genoeg om alleen beveiligingsmaatregelen te treffen, je moet ook een plan hebben in het geval dat dat er alsof iets gebeurt. Ga zitten met je gezin en bedenk een eenvoudige routine om je huis te beveiligen. Stel regels op voor het openen van de deur voor onbekenden, het vergrendelen van de deuren en ramen wanneer je vertrekt en het gebruik van het alarmsysteem. Zorg ervoor dat je kinderen weten wat ze moeten doen als er ingebroken wordt en dat zij een uitgangsstrategie hebben in geval van brand of andere calamiteiten.